Vastuullisuus rakentuu arvoistamme

Ruustinnassa vastuullisuus kumpuaa omistaja Heta Oinaan henkilökohtaisesta arvopohjasta, johon kuuluvat esimerkiksi arjen vihreät valinnat, lähiympäristön kunnioittaminen ja suomalaisten tuotteiden ja palvelujen käyttäminen. Ruustinnan tavoitteena on vastuullisuuden jatkuva kehittäminen.

Heta Oinaalle on myönnetty Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto 2021 Tarvaalan pappilan rakennetun ympäristön huolellisesta kunnostuksesta, hyvästä hoidosta sekä kohteeseen hyvin sopivasta uudesta käytöstä. Palkinnon myöntää Keski-Suomen maakunnallinen kulttuuriympäristöryhmä (MAKU).

Vastuu kestävästä ruoasta

Käytämme Ruustinnan ruoissa kotimaisia raaka-aineita. Aina kun mahdollista, valitsemme Saarijärven seudun pientuottajia ja ostamme lähiruokaa heiltä. Ruokalista rakennetaan suosien kausituotteita eli kulloinkin helposti saatavilla olevia satokauden raaka-aineita. Ruokalistaltamme löytyy joka päivä kasvisruokavaihtoehto. Meille on tärkeää, että voimme tehdä arvopohjaisia valintoja ja tarjota niitä myös asiakkaillemme. Tarjoammekin asiakkaille mm. Tampereen kehitysmaakaupan kahvia sekä jyväskyläläisen Teeleidin teetä.

Kiinnitämme erityishuomiota ruokahävikin vähentämiseen. “Hyvän emännän periaatteiden” mukaisesti ylijääneet raaka-aineet pyritään hyödyntämään ruoanvalmistuksessa. Ruustinna hyödyntää myös ResQ-palvelua, jonka kautta yksityishenkilöt voivat ostaa lounaalta ylijäänyttä ruokaa.

Vastuu ympäristöstä

Olemme tehneet paljon muutoksia liiketoiminnan ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Öljylämmitys on vaihdettu kokonaan kaukolämpöön 2019 – 2021 ja sähkö on 100 % uusiutuvalla energialla tuotettua.

Asiakkaillemme näkyvimpiä ympäristötekoja ovat Green Key -mallin mukainen harvennettu pyyhkeiden ja lakanoiden vaihto, kertakäyttömateriaalien välttäminen sekä sähköauton latauspiste, joka on sekä yöpyvien että lounaalla käyvien asiakkaiden käytössä.

Kiertotalousperiaatteiden mukaisesti Ruustinnassa pyritään hyötykäyttämään kaikki materiaalit uudelleen ja käytössä olevat tavarat mahdollisimman pitkään. Vanhojen astioiden ja huonekalujen lisäksi esimerkiksi rakentamisessa käytetään olemassa olevia materiaaleja.

Tavoitteenamme on kehittää ympäristövastuullisuutta ja saavuttaa Green Key ja myöhemmin Sustainable Travel -ympäristösertifikaatit.

Vastuu omista työntekijöistä ja alueen yhteisöstä

Ruustinnalla on ollut alueen matkailupalveluja täydentävä ja piristävä vaikutus. Vanhan pappilan kiinteistön kunnostus majoitus- ja matkailukäyttöön on jo itsessään kulttuuriteko koko Saarijärven yhteisön iloksi. Kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita vetävä Ruustinnamme tarjoaa välillisesti töitä myös alueen muille yrittäjille.

Vireä seutukunta on meidän kaikkien yhteinen tavoite. Me ruustinnalaiset osallistumme aktiivisesti alueen yrittäjien yhteisiin kehitysprojekteihin ja tuemme yhteisöllisyyden kehittymistä omalla panoksellamme.

Majoitus- ja matkailualalla hyvät työolosuhteet eivät aina ole itsestäänselvyys. Ruustinnassa olemme kiinnittäneet erityishuomiota työntekijöidemme jaksamiseen ja työkyvyn ylläpitämiseen: työajoista pidetään kiinni ja tunteja tasataan tarvittaessa. Tarjoamme työntekijöille laajennetun työterveyshuollon ja hierontaedun. Kun työntekijämme voivat hyvin, myös asiakkaamme viihtyvät.